Dit zijn dé 6 regels omtrent lichaamstaal tijdens je sollicitatie

Door: Jerry Bergwerff 27-5-2019

Categorieën
:
Blogs,
Binnenkort heb je een sollicitatiegesprek en je voldoet aan alle eisen! Je zou denken dat je al binnen bent. Maar naast dat je werkervaring overeenkomt met de eisen in de vacature, betekent nog niet dat jij de functie krijgt. Er zijn namelijk veel andere factoren waar recruiters op letten tijdens een sollicitatiegesprek, waaronder je lichaamstaal. Daarom geven wij zes ongeschreven regels omtrent lichaamstaal tijdens een sollicitatie:

1. Handdruk
De eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijk voor een goede beeldvorming. Geef een stevige handdruk, zonder dat je iemand zijn hand fijnknijpt. Mocht je last hebben van zweethanden is het belangrijk dat je deze (onopvallend) afveegt aan je broek. Je kan ook altijd je handen eerst even afspoelen met koud water, om te voorkomen dat je zweethanden krijgt.

2. Zithouding
Op het moment dat jij het gebouw binnenloopt hou je een rechte rug met lopen en zitten. Zet desnoods een stoel voor de spiegel en oefen alvast voor het sollicitatiegesprek! Qua lichaamshouding is het van belang dat je niet onderuitgezakt gaat zitten, ook niet als je nog bij de receptie zit te wachten.

3. Hou oogcontact
Wanneer iemand onzeker is zal iemand weinig tot geen oogcontact maken. Daarom is het belangrijk dat jij zelfverzekerd overkomt en de recruiter aankijkt. Natuurlijk komt het ook voor dat je een gesprek hebt met twee mensen! Kijk ze dan afwisselend aan, zonder druk heen en weer te schieten. Daarnaast helpt glimlachen bij het maken van oogcontact.

4. Blijf rustig
Probeer langzamer te praten dan je normaal zou doen. Je wilt niet overkomen als een sloom persoon, maar mensen die licht gespannen zijn of zenuwachtig zijn praten nu eenmaal sneller dan normaal. Als jij je bewust bent van een rustiger gesprekstempo tijdens de sollicitatie, is de kans groot dat je juist op een gemiddeld tempo spreekt.

5. Waar laat je je armen?
Armen worden eerder als hinderlijke obstakels gezien, dan als nuttige communicatiemiddelen. Je bent tijdens een sollicitatiegesprek sneller geneigd om je armen te kruisen, maar dit kan je beter laten! Het kruisen van je armen is namelijk een gesloten houding en een teken van weerstand. Hou je armen losjes op je schoot of op de leuning van de stoel. Zo is het ook gemakkelijker om je woorden te ondersteunen met subtiele gebaren.

6. Let op de lichaamstaal van je gesprekspartner
Let ook op de lichaamstaal van je gesprekspartner. Aan de houdingen en bewegingen van de recruiter(s) kan jij een indruk krijgen hoe jij bij hen overkomt. Zo kan je vroegtijdig dingen signaleren en wellicht jouw lichaamstaal en gespreksstof aanpassen.