Door Maxime: Hoe kan je het beste omgaan met een recruiter?

Door: Jerry Bergwerff 7-10-2019

Categorieën
:
Blogs,

De ene recruiter wordt aangesproken alsof het een vriend of vriendin is en de andere recruiter wordt aangesproken met U! Het is onze recruiter Maxime opgevallen dat veel sollicitanten vaak niet weten hoe ze om moeten gaan met recruiters.

Het werk van een recruiter
Een recruiter is de specialist die de werving en selectie binnen een organisatie of voor een organisatie uitvoert. In mijn geval voer ik deze taak uit voor één van de klanten van FINTREX. Ik ben verantwoordelijk voor het aantrekken, werven en selecteren van de juiste personen voor een bepaalde functie en het creëren van een match tussen een werkzoekende en een functie.

Het proces
Als recruiter beoordeel je sollicitanten in ieder gesprek dat je met hen hebt, zonder dat diegene dat vaak in de gaten heeft. Een sollicitant weet vaak niet zo goed wat voor houding hij of zij moeten aannemen. Als recruiter kijk je hoe iemand is aan de telefoon, face-to-face en tegenwoordig ook steeds vaker via Whatsapp videobellen. Wanneer ik positief ben, stel ik de sollicitant voor aan de opdrachtgever. Soms zie je bijvoorbeeld bij Whatsapp videobellen dat een sollicitant netjes in een blouse zit, in een ruimte waar je geen last hebt van ruis. Maar ik zie ook regelmatig dat iemand een joggingspak aan heeft en in een slaapkamer zit waar de kleding door de kamer slingert. Je merkt dat niet iedereen zo’n videocall even serieus neemt, terwijl dit een juist een moment is om een goede indruk te maken.

Hoe bereid je iemand hierop voor?
Ik vertel altijd even kort iets over mijzelf, over de opdrachtgever en over de functies die momenteel bij onze opdrachtgever open staan. Niet alleen moet de sollicitant aan bepaalde voorwaarden voldoen, ook de opdrachtgever moet voor de sollicitant aan bepaalde eisen voldoen. De werksfeer is voor veel mensen bijvoorbeeld een heel belangrijk aspect!

Omgaan met recruiters
Geen enkele recruiter is hetzelfde, maar ik ben bijvoorbeeld een heel open persoon en daarom probeer ik zoveel mogelijk de connectie te maken met de sollicitant. Er zijn natuurlijk ook recruiters die de communicatie zo zakelijk mogelijk willen houden. Als je als sollicitant merkt dat een recruiter wat zakelijker is, is het verstandig om daar je communicatie op aan te passen. Merk je dat een recruiter naar jou toe iets losser is, laat je je natuurlijk niet helemaal gaan! Maar kan je zelf ook wat informeler zijn in je communicatie. Daarnaast moeten gesprekken met recruiters altijd wel serieus worden genomen.

Een recruiter wil jou helpen
Uiteindelijk nemen recruiters de beslissing of jij kans maakt op de baan ja of nee. Vaak denken mensen dat recruiters alleen werven voor hun eigen target, maar dit is niet het geval. Wat het werk van een recruiter zo mooi maakt, is dat ik een sollicitant de kans kan geven op een baan die hij of zij graag wil. Soms zie ik ook een match tussen een persoon en een functie die ze zelf nog niet hadden gezien. En als je vervolgens ziet dat iemand helemaal op zijn plek zit, maakt mij dat blij. Daar doe je het voor als recruiter!

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan bij FINTREX? Bekijk snel ons aanbod bij jou in de buurt:
Onze vacatures