Zo ga jij om met een lastige leidinggevende

Door: Jerry Bergwerff 12-2-2019

Categorieën
:
Blogs,

Eén op de negen medewerkers in Nederland heeft een leidinggevende die zich onbehoorlijk gedraagt. Heb jij een lastige leidinggevende? Je kan ervoor kiezen om professioneel ontslag te nemen, maar je kan er ook voor kiezen om de relatie te verbeteren. Uiteindelijk heb je je manager namelijk nodig om goed te presteren. Zijn er problemen? Probeer ze te benoemen, de oorzaken te begrijpen en een plan van aanpak te bedenken. Wij geven hieronder vijf tips over hoe jij het beste kan omgaan met een lastige leidinggevende.

Maar hoe herken je een lastige leidinggevende? Een lastige leidinggevende is vaak te herkennen aan de volgende punten: autoritair gedrag, iemand die veel geeft om macht en status, onvoorspelbaarheid, iemand van weinig vertrouwen, maar het kan ook zo zijn dat iemand té perfectionistisch is. Iemand waarbij je het nooit goed genoeg doet en de spelregels continu veranderen. Zo ga je ermee om:

 1. Besef dat iemand van vlees en bloed is
  Wanneer jij wilt omgaan met een lastige leidinggevende, is het belangrijk om te onthouden dat jouw leidinggevende ook van vlees en bloed is. Probeer iemand zijn doelen, prioriteiten en verwachtingen te begrijpen. Weet wat hij belangrijk vindt en durf je menselijke kant te laten zien door verhalen te delen of te vragen naar zijn of haar persoonlijke ervaringen. Daarnaast heeft iedereen complimenten nodig, dus zoek positieve aspecten en benoem deze. Probeer daarnaast ook kritisch te zijn en feedback te geven over hoe jouw leidinggevende dingen aanpakt.
 2. Blijf professioneel
  Probeer bij het omgaan met een lastige leidinggevende altijd je emoties te beheersen. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar dat is vrij lastig wanneer het even tegen zit. Een leidinggevende vindt het vaak heel prettig wanneer iemand rechtstreeks iets meldt, in plaats van tegen een collega. Ga op een volwassen manier met iemand om en stap uit je comfortzone.
 3. Maak notulen
  Het maken van notulen kan jou helpen bij het omgaan met een lastige leidinggevende. Probeer altijd de afspraken die je maakt met op papier te zetten. Zo beschik jij over feiten en bewijs, wanneer je ergens op wordt aangesproken. Daarnaast is het ook belangrijk om dingen waar jij tegenaan loopt op te schrijven, zodat je dit in een volgend gesprek met jouw leidinggevende kan overleggen. Hiermee bereid je gesprekken goed voor en behaal je meer successen.
 4. Stem af op zijn of haar communicatietaal
  Observeer de lichaamstaal van jouw leidinggevende, zijn of haar intonatie en het woordgebruik. Vaak zijn leidinggevenden to-the-point, doelgericht en direct. Wanneer jij je eigen communicatie ook op deze manier afstemt en zo het gesprek ingaat, maakt het al snel verschil.
 5. Weet wat je eigen doelen zijn
  Het is belangrijk om te weten wat je eigen doelen zijn. Niet alleen voor jouw persoonlijk, maar juist de doelen die vanuit jouw leidinggevende voor jou zijn opgesteld als medewerker. Wanneer jij weet waar jij als medewerker op wordt beoordeeld, is het gemakkelijker voor jou om hierover te schakelen en kan jij omgaan met jouw lastige leidinggevende!

Ben jij op zoek naar een leuke baan waar je stappen kunt maken? Ga snel op zoek naar een vacature bij jou in de buurt:
www.fintrex-recruitment.nl

Tags: omgaan met een vervelende baas, wat te doen met een lastige baas, strategieën om een moeilijke baas te managen, omgaan met een lastige manager, omgaan met je dictatoriale baas, hoe ga om met een vervelende baas, zo ga je om met een lastige leidinggevende.