Door Serena: hoe kan je het beste netwerken?

Door: Jerry Bergwerff 21-10-2019

Categorieën
:
Blogs,
Het opbouwen en onderhouden van een online en offline netwerk is erg belangrijk. De meeste vacatures worden namelijk op deze manier vervuld. Maar waar kan je op letten als je via jouw netwerk aan een nieuwe baan wil komen? Onze Recruiter Serena geeft jou hieronder een aantal tips, om je te helpen met het uitbreiden en onderhouden van jouw netwerk!

Wie is je netwerk?
Netwerken is het online en offline leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. In principe is iedereen die jij kent jouw netwerk. Denk hierbij aan je vrienden, familie, oude klasgenoten, docenten of bijvoorbeeld (oud) collega’s. Je netwerk is groter dan je denkt! Zij kunnen jou helpen met het uitbreiden van je netwerk, door gebruik te maken van de contacten van anderen.

Het inzetten van social media
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is het verstandig om gebruik te maken van een LinkedIn-profiel, omdat Recruiters jou via dit kanaal makkelijk kunnen vinden. Daarnaast is het ook verstandig om via je eigen LinkedIn, Facebook, Instagram of Twitter te laten weten dat je opzoek bent naar een bepaalde functie. Dit is een handige manier om meer mensen op de hoogte te stellen van jouw zoektocht en om zo je netwerk te vergroten. Als je via social media een bericht wil plaatsen omdat je op zoek bent naar een bepaalde functie, is het beter om het kort en bondig te houden. Beschrijf in een paar woorden wat je belangrijk vindt aan een baan, hoeveel uren je wil werken en in welke regio deze moet zijn.

Ken jij iemand die bij een bedrijf werkt waar jij ook graag zou willen werken? Stuur eens een bericht naar diegene en maak het persoonlijk: ‘’Hey, ik zie dat je bij KPN werkt en ik vraag me af hoe het daar is. Ik ben namelijk opzoek naar een baan en ik zie dat jij er al twee jaar werkt, kan je mij er wat meer over vertellen?’’ Als je daarna nog steeds geïnteresseerd bent, kan je toevoegen dat je graag wilt solliciteren, en of zij een goed woordje voor je zouden kunnen doen.

‘Offline’ netwerken
Ben je niet zo’n held in het gebruiken van social media? Ook geen probleem! Offline netwerken is namelijk ook een goede methode om mensen en bedrijven te leren kennen. Bedenk eerst in wat voor branche je zou willen werken en vraag vervolgens rond in je netwerk of zij bedrijven kennen die aansluiten op jouw wensen. Het is altijd goed om een open sollicitatie te versturen met de vraag: ‘’Waar zien jullie mij staan binnen jullie bedrijf met de vaardigheden waar ik over beschik?’’ Daarnaast is het altijd goed om langs te gaan bij een bedrijf om je gezicht te laten zien. Wanneer je laat zien dat je moeite doet, zullen bedrijven ook sneller met jou een gesprek aangaan. Aan de hand van deze gesprekken merk je al snel wat voor waarde je hebt in de markt en welk bedrijf het beste bij jou past.

Het onderhouden van je netwerk
De kunst van het netwerken is niet zozeer het aangaan van nieuwe netwerkrelaties, maar het onderhouden van je bestaande netwerk. Bij netwerken gaat het om de lange termijn, omdat je nooit weet wanneer je hulp van een ander nodig kan hebben. Daarom is het belangrijk om deze contacten te onderhouden, zelfs als je op dat moment (nog) niets nodig hebt van iemand. Dit kan je doen door op social media actief te zijn of door contact te onderhouden via netwerk-/bedrijfsborrels. Probeer ook elke week iets te plaatsen op je LinkedIn-pagina. Je kan ook iets liken, ergens op reageren of een bericht van iemand delen: dit werkt ook om jouw LinkedIn-pagina actief te houden.

Ben jij nog op zoek naar een leuke klantcontact functie? Bel gerust eens op om te kijken of wij een match voor je hebben of bekijk ons grote aanbod aan vacatures:
Onze vacatures