Zo pak je faalangst aan bij je sollicitatie

Door: Jerry Bergwerff 5-11-2018

Categorieën
:
Blogs,

Het is heel normaal dat je enige spanning ervaart bij een sollicitatiegesprek. Het blijft natuurlijk een spannend moment! Maar sommige sollicitanten kunnen compleet verlamd raken door faalangst bij een sollicitatie. Krijg jij bij het idee van solliciteren al klamme handen? Deze tips kunnen jou helpen om je faalangst te overwinnen en bij de volgende sollicitatie vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in te gaan.

Eén op de vijf sollicitanten heeft last van sollicitatievrees of sollicitatieangst. Je kan bijvoorbeeld; een bibberstem krijgen, klamme handen of nog erger: een complete black-out waarbij je blokkeert. Wanneer mensen bang zijn geeft ons lichaam signalen af om extra energie naar onze benen en armen te sturen, zo zijn we klaar om te vluchten of te vechten. Helaas ga je door deze signalen ook minder goed nadenken, omdat je hersenen in een stressvolle situatie op de tweede plaats komen.

Als jij last hebt van ‘actieve faalangst’ bij een sollicitatie, raak je wellicht in een ‘vechtstand’ in de aanloop naar het sollicitatiegesprek en zal je alles tot in de puntjes voorbereiden. Om te vermijden dat het lichaam onrustig wordt, doe je er verstandig aan om actief te ontspannen door bijvoorbeeld te gaan sporten. Het kan ook zijn dat jij last hebt van ‘passieve faalangst’ bij een sollicitatie en voornamelijk vluchtgedrag vertoond. In deze situatie zal jij bijvoorbeeld onbewust het opstellen van een sollicitatiebrief uitstellen en de voorbereiding proberen te vermijden. In deze situatie kun jij vaak wat hulp gebruiken om jezelf wat druk op te leggen, door bijvoorbeeld een naaste te vragen om jouw brief te controleren.

Zie hieronder onze 10 tips om jouw faalangst bij je sollicitatie te verminderen:

  1. Verdiep je in de functie: Zodra jij je van tevoren goed hebt verdiept in de functie, ga jij voorbereid het sollicitatiegesprek in en weet je al een beetje wat je kan verwachten. Dit zorgt ook voor minder spanning vooraf.
  2. Wees nieuwsgierig: Stel vooral vragen aan de recruiter. Door zelf vragen te stellen en het gesprek aan te gaan, zal je merken dat de spanning ook afneemt gedurende het sollicitatiegesprek. Hierdoor word jij je faalangst de baas!
  3. Blijf praten, in plaats van stil te worden: Het geeft niet als een recruiter ziet dat jij zenuwachtig bent. Je kunt in veel gevallen vaak beter blijven praten, dan stil worden.
  4. Probeer te kijken naar wat goed gaat: Zodra jij je alleen maar gaat concentreren op de punten die minder goed verlopen in een sollicitatie, word je wellicht nog zenuwachtiger en neemt jouw faalangst de overhand. Probeer je daarom te richten op de punten die wel goed gaan!
  5. Zorg voor een alternatief toekomstplan: Zorg altijd voor een ‘plan B’ zodat je iets hebt om op terug te vallen, zo is de druk een stuk minder groot en heb jij wellicht minder last van je faalangst.
  6. Probeer de achterliggende gedachten op te sporen: Wanneer je erg gespannen bent in een situatie, komt dit vaak door de gedachten die je bij een situatie ervaart. Ben jij bijvoorbeeld bang om jezelf niet goed te kunnen verwoorden tijdens het gesprek? Of ben je wellicht bang dat er lastige vragen worden gesteld? Bedenk bij jezelf welke gedachten jij bij een gebeurtenis krijgt en waarom. Zo kun jij langzaam de controle krijgen over je faalangst tijdens je sollicitaties.
  7. Bereid je voor op de kansen en successen: Schrijf van tevoren de punten op die goed kunnen gaan en de successen die je kan behalen in het gesprek!
  8. Leren relativeren: Wat kan het ergste zijn als je deze baan niet krijgt? Het is vaak niet het einde van de wereld! Probeer te leren om de situatie en jouw gedachten te relativeren. Mocht je bijvoorbeeld niet de ronde doorkomen, kun je het zien als een goede oefening. Hierdoor ligt de druk niet zo hoog.
  9. Concentreer je niet op de uitingen van angst: zoals blozende wangen, trillende handen of zweetaanvallen.
  10. Zoek eventueel professionele hulp: Wees niet verlegen om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut, faalangstbegeleider of psycholoog kan jou verder helpen, zodat jij opnieuw het vertrouwen in jezelf terugwint.

Ben jij nog op zoek naar een leuke baan?
Klik dan snel hier

Tags: faalangst bij solliciteren, angst bij solliciteren, sollicitaties en faalangst, solliciteren en faalangst, bang voor sollicitaties, sollicitatiestress, bang om te solliciteren, faalangst bij sollicitaties, tips voor solliciteren, spanning bij sollicitaties, hoe pak je sollicitatiestress aan, hoe ga je om met faalangst, hoe ga je om met faalangst bij sollicitaties, overwinnen van faalangst bij sollicitaties, overwinnen van faalangst, tips voor faalangst.