Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Hoe onderhandel je over salaris?

Eefke Burg 3-5-2018 15:56
Categorieën: Blogs

De salarisonderhandeling. Het blijft, zowel in een sollicitatiegesprek of bij je huidige werkgever, een heikel onderwerp. Hoe onderhandel je nu het beste over je salaris? Hoe zorg je ervoor dat je niet te hoog gaat zitten, maar vooral ook: hoe je de salaris-onderhandeling niet te laag insteekt? Je leest er hieronder meer over.

In welke gevallen is het raadzaam om over je salaris te onderhandelen?
Onderhandelen over je salaris kan soms eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als een taboe om het over het salaris te gaan hebben. Belangrijk is het om uit te zoeken wat gebruikelijk is in de CAO, en wat gebruikelijk is bij een bedrijf. Bij het werken via een intermediar of uitzendbureau is er vaak een vaste schaal/salaris en ook bij veel CAO's is dit het geval. In het sollicitatieproces is het echter altijd verstandig om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Staat er in het vacature geen salaris benoemd? Of staat er dat salaris wordt ingeschaald naar leeftijd en ervaring? Meestal is er dan ruimte voor onderhandeling.

Als je al werkzaam bent dan is het goed, om jaarlijks een beoordelingsgesprek aan te gaan, en dit te koppelen aan beloning, mocht dit niet in het bedrijf al gebruikelijk zijn.

Wanneer kan je dan het beste over je salaris gaan onderhandelen?
Voor veel mensen is juist het salaris iets waar ze benieuwd naar zijn en wat ze het liefst al zouden willen bespreken in het eerste contactmoment met de toekomstige werkgever. Mocht er niets over vermeld staan dan kan je hier zeker naar vragen in het gesprek. Het beste is hiermee te wachten met de onderhandeling, tot het laatste gesprek. Een werkgever is dan al in je geïnteresseerd en dan kan je ook meteen andere mogelijkheden bespreken, zoals in deeltijd- en thuiswerken.

Wat is een redelijk salaris?
Als er niets in je CAO wordt vermeld, is het belangrijk te kijken wat er gebruikelijk is voor jouw functie. Met een online salariskompas kan je dit achterhalen, maar ook via soortgelijke vacatures en je netwerk kan je informatie vinden over salarissen die je kan gebruiken bij de onderhandeling.

Zorg voor speling
Bekijk wat je redelijk vindt, en ga hier iets boven zitten. Je wil tijdens het onderhandelen ook nog wat water bij de wijn kunnen doen. Ga tegelijkertijd ook niet te hoog zitten: ga niet meteen bovenin de schaal zitten als je pas weinig ervaring hebt.

Laat de salaris-onderhandeling niet de boventoon voeren in het gesprek
Als je al werkzaam bent, behoort een beoordelingsgesprek te gaan over de behaalde resultaten en komen daarin ook de arbeidsvoorwaarden aan bod, bij een sollicitatiegesprek behoort het met name over de nieuwe baan te gaan en niet alleen over de arbeidsvoorwaarden. Je wil aangeven dat je met name de baan belangrijk vindt en daarvoor wilt gaan.

Denk ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden
Thuiswerken, reiskosten, flexibele tijden, een lease-auto, studiefaciliteiten: beloning is zoveel meer dan alleen je salaris.

In onze vacatures proberen we altijd meteen duidelijk te zijn over je salaris en je secundaire voorwaarden. Dit zodat je meteen weet wat je kan verwachten, maar mocht dit niet zo zijn dan kun je dit altijd vragen tijdens de gesprekken.
Bekijk hier onze vacatures!

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.