Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Door Anne: Hoe kan je het beste leren voor een Wft-examen?

Jerry Bergwerff 24-9-2019 9:57
Categorieën: Blogs

Er komt veel kijken bij het behalen van een Wft-diploma. De Wet op financieel toezicht (Wft) eist dat medewerkers bij banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen of andere organisaties die in de financiële dienstverlening actief zijn een Wft-certificaat moeten hebben. Dit geldt dus ook voor klantcontact medewerkers die werkzaam zijn in de financiële sector. Deze wet is er zodat jij gecertificeerd advies kan geven over financiële producten. Wij vroegen aan Anne, Talent Consultant bij onze eigen FINTREX Academy, hoe je het beste kan leren voor een Wft-examen!

Voorbereiding
Bij het behalen van je Wft-diploma is het belangrijk dat je van te voren weet wat er van je verwacht wordt en dat je het ook niet moet onderschatten. Veel studenten moeten hun Wft-diploma behalen voordat ze gaan starten bij hun nieuwe baan en hebben daarom een deadline. Op zo’n moment is het belangrijk dat de studieplanning wordt nageleefd die wij als studiebegeleider voor iemand verzorgen.

Aantal studie-uren
Het verschilt per Wft diploma hoeveel uur je hier ongeveer aan kwijt bent, maar voor je Wft-basis en Wft-zorg kan je rekenen op circa 50 studie-uren. Sommige mensen denken: ‘Oh ik moet even een toetsje maken en een diploma behalen voor mijn nieuwe baan’. Ik merk persoonlijk dat wanneer iemand bij hoofdstuk één is begonnen dan toch aangeeft: ‘Het is eigenlijk wel pittig en het is veel meer dan ik dacht’.

Tips voor het leren en het examen
Je hebt best wat tijd nodig om alle leerstof door te nemen. Hieronder volgen alle tips die ik de studenten mee geef tijdens het leren:

 • Neem er voldoende de tijd voor
  Zoals hierboven aangegeven heb je veel tijd nodig voor het behalen van je Wft-diploma. Ik adviseer de studenten om er dagelijks mee bezig te zijn, zodat je elke dag een deel kunt behandelen. Zeker wanneer je werkt met een harde deadline is het prettig om de leerstof te verdelen over een langere periode. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om de vragen tijdens het examen goed door te nemen. Wanneer je gaat haasten, kan het zijn dat je de vragen niet goed leest en daardoor tijdens het examen punten laat liggen.
 • Het maken van aantekeningen
  Het is belangrijk dat je tijdens het leren aantekeningen maakt en dan voornamelijk bij de fouten die je maakt tussendoor. Dit is een manier om dingen beter te onthouden. Ik geef overigens wel de tip om niet alles over te schrijven. Het is veel leerstof en op het moment dat je alles gaat overschrijven, krijg je een heel boekwerk.
 • Het belang van herhaling
  Het herhalen van de leerstof is erg belangrijk bij het behalen van een Wft-diploma. Overigens zit dit standaard inbegrepen bij onze eigen e-learning. Wij hanteren daarvoor oefeningen, video's, vervolgens herhalingen van de oefeningen en veel oefenexamens. Zo kan je goed zien welke onderdelen je onder de knie hebt en welke nog niet.
 • Begrijpend lezen
  Goed lezen, klinkt logisch! Maar wij zien dat negen van de tien studenten hier tegenaan loopt. Er staat bijvoorbeeld in het examen: ‘wat is onjuist?’ en zij zien dan staan: ‘wat is juist?’. Begrijpend lezen is daarom erg belangrijk, plus dat je logisch moet blijven nadenken.

De begeleiding vanuit FINTREX
Allereerst nemen wij contact op met de nieuwe student om alles uit te leggen. Zo weet iemand hoe de e-learning werkt, wat er wordt verwacht en wat de student van ons kan verwachten. Wij maken een planning, omdat je van te voren niet weet hoe lang je ergens mee bezig bent. En daarna nemen we ongeveer één keer per week contact op, mocht iemand de behoefte hebben aan meer begeleiding is dit altijd mogelijk. Tijdens dit contactmoment kijken we met iemand of er nog vragen zijn, om te controleren of alles goed gaat en om de studenten te motiveren. Daarnaast maken we ook gebruik van digital classrooms, waarbij de studenten live trainingen kunnen volgen en waarbij ze vragen kunnen stellen over lastige cases.

Wanneer iemand echt moeite heeft
Het kan zijn dat iemand moeite heeft met bepaalde hoofdstukken en onderdelen. We hebben van veel hoofdstukken en onderdelen extra informatie. Deze informatie kunnen we toesturen via de e-mail. Mocht iemand echt veel moeite hebben met de leerstof, nemen we een oefentoets helemaal telefonisch door en bespreken we vraag voor vraag.

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als financieel klantcontact medewerker bij FINTREX? Bekijk dan ons aanbod van financiële klantcontact vacatures:
Ons aanbod

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.