Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Zo scoor jij die baan! De 10 belangrijkste sollicitatietips van ons

Jerry Bergwerff 7-5-2019 9:00
Categorieën: Blogs

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met solliciteren. Maar helaas gaat het niet iedereen even goed af. De manier waarop jij je droombaan scoort verandert met de tijd. Voor de een is het een fluitje van een cent en voor de ander is solliciteren een grote nachtmerrie. Om deze reden hebben wij de 10 belangrijkste sollicitatietips verzameld, zodat jij je droombaan scoort!

 1. Verdiep je in de organisatie voor je sollicitatiegesprek
  Kijk hierbij goed naar de website, de actualiteiten en zorg dat je je CV van binnen en buiten kent. Mocht het interessant zijn voor de functie is het ook verstandig om de social media kanalen door te lopen. Is er meer te vinden?
 2. Kom op tijd
  Deze sollicitatietip lijkt zoiets simpels, maar het is zo belangrijk. Zoek van te voren uit waar een bedrijf is gevestigd en hoe je er moet komen met de auto of het openbaar vervoer. Geef jezelf altijd extra tijd om er te komen, aangezien je voor onverwachte situaties kan komen te staan. Wanneer je op tijd bent heb je nog rustig de tijd om even jezelf op te frissen op het toilet en een glas water te drinken, zodat je ontspannen het gesprek in gaat.
 3. Verwacht het onverwachte in een sollicitatiegesprek
  De recruiter gaat hoogstwaarschijnlijk vragen stellen waar je je niet op hebt voorbereid. Dit doet iemand om jou te testen! Natuurlijk kan je je niet op alle uiteenlopende vragen voorbereiden, maar mochten ze voorkomen is het belangrijk dat je jezelf rustig houdt en eventueel doorvraagt.
 4. Lichaamshouding is belangrijker dan je denkt
  Communicatie hangt voor 80% af van de manier waarop je iets zegt. Daarom is lichaamstaal in een sollicitatiegesprek heel belangrijk. Geef geen gesloten houding door je armen over elkaar te houden en leun niet teveel naar achteren of naar voren. Oefen voor de spiegel hoe jij erbij zit in een gesprek, zo zie je ook waar je op kan letten.
 5. Je kan maar één keer een eerste indruk maken
  Een mooie glimlach is het halve werk! Begroet de recruiter met een lach en geef iemand een stevige hand. Fijn oogcontact en een gezellig praatje zal het ijs breken, waardoor jij zelf een stuk zelfverzekerder het gesprek in gaat. Daarnaast laat jij ook gelijk een goede indruk achter!
 6. Neem een actieve houding aan
  Neem een actieve houding aan in het sollicitatiegesprek: stel veel vragen, zorg dat je er enthousiast bij zit en laat zien dat jij graag de baan wilt hebben. Weet je niet goed wat voor vragen je moet stellen tijdens zo’n gesprek? Lees hier de zes beste vragen die jij moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek.
 7. Praat nooit negatief over je vorige werkgever
  Hang nooit de vuile was buiten! Het is belangrijk om niet negatief te praten over je vorige werkgever(s). Vaak wordt dit niet in dank afgenomen door jouw (potentiële) nieuwe werkgever. Ben je benieuwd wat voor uitspraken je nog meer beter niet kan doen in een sollicitatiegesprek? Lees ze hier.
 8. Vraag door in het gesprek
  Om duidelijke en goede antwoorden te geven, moet je wel de vraag goed begrijpen. Het is daarom helemaal niet erg wanneer je aan de recruiter vraagt om verheldering van de vraag. Het geeft alleen maar aan dat jij goed nadenkt over je antwoorden en niet zomaar klakkeloos ja of nee zegt.
 9. Jij bent de aanvulling voor de organisatie
  Laat zien aan een organisatie in het sollicitatiegesprek dat jij een ware aanvulling bent! Dit kan je doen door je eigenschappen te laten zien zoals: energie en gevoel voor humor. Geef ook aan bij een recruiter wanneer je een goed gevoel hebt en vraag naar de uitdagingen binnen de organisatie.
 10. Rond het sollicitatiegesprek netjes af
  Wees bij de afronding van het gesprek altijd positief en beleefd. Bedank de recruiter voor zijn of haar tijd en geef daarbij aan hoe je het gesprek vond verlopen.

Tags: Sollicitatietips, 10 belangrijke sollicitatietips, tips om een nieuwe baan te scoren, sollicitatietips die je kan gebruiken, hoe moet ik solliciteren, wat moet ik doen bij een sollicitatie, wat moet ik doen om aangenomen te worden.

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.