Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Je eerste dag bij een nieuwe werkgever: hoe stel jij je op?

Shirley Krootjes 15-12-2016 10:24
Categorieën: Blogs

Je hebt je droombaan gevonden en kan niet wachten aan de slag te gaan. Je hebt leuke gesprekken gehad met het management team, maar nu nog je collega’s leren kennen. Iedereen is op zijn of haar eerste dag zenuwachtig. Je wilt je werk direct goed doen en je wilt graag dat je collega’s jou leuk vinden. Kortom: je wilt de beste eerste indruk maken!

Hoe ga je hiermee om en hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op je eerste werkdag? Wij geven tips!

Bereid een aantal vragen voor
Op je eerste dag ben je voornamelijk alleen maar aan het luisteren, maar alsnog is het handig een aantal vragen voor te bereiden. Zo voorkom je kortzichtige vragen en laat je zien dat je leergierig en geïnteresseerd bent. Bereid er een stuk of drie voor, je wilt niet dat je collega’s denken dat ze in een kruisverhoor zitte

Kom altijd op tijd!
Dit is natuurlijk een gouden regel, maar zeker op je eerste dag kan je het je niet veroorloven om te laat te komen. Zorg dat je de avond ervoor jouw route nog een keer naloopt en plan deze ruim in. Ben je met de auto? Reken dan meer tijd voor files. Ben je afhankelijk van het OV? Neem dan die ene bus eerder zodat je weet dat je op tijd bent.

Ontdek de bedrijfscultuur
Elke organisatie heeft zijn eigen cultuur. De bedrijfscultuur definieert de manier waarop de organisatie naar de buitenwereld communiceert. Een gezonde bedrijfscultuur zorgt voor een leuke werkomgeving en het beste resultaat. Het inspireert en motiveert de medewerkers en geeft hen plezier in het werk.

Hoe eerder je de bedrijfscultuur kent hoe beter. Je kunt dan direct naar de cultuur handelen en laten zien dat je hier thuis hoort. Probeer vooral te observeren, kijk naar de mensen hoe zij werken, hoe staan de bureaus opgesteld, welke kleding hebben je collega’s aan, maar ook hoeveel ruimte zit er tussen de afdelingen. Lopen collega’s gemakkelijk naar elkaar toe of is er wat meer afstan

Wees niet verlegen, maar juist enthousiast
Observeren betekent niet verlegen zijn. Raak je met iemand in gesprek, zorg dan dat je jouw vragen klaar hebt om te stellen en zorg dat je enthousiast overkomt. Wanneer er gesproken wordt over de lunch, vraag dan of je aan mag haken. Laat merken dat je je graag wilt mengen met jouw nieuwe collega’s. Mensen waarderen het als je interesse toont en lef hebt.

Ontdek de huisregels
Elke organisatie heeft huisregels. Hoeveel rookpauzes heb je per dag, mag je zo vaak gaan roken als je wil of zijn er korte pauzes aan verbonden? Veel niet-rokers vinden het vervelend als rokers vaak gaan roken en hierdoor vaak pauze nemen. Ben je een roker? Zorg er dan voor dat je hier naar vraagt.

Hoe wordt de koelkast gebruikt, mag je bijvoorbeeld alles in de koelkast leggen? Moet je de koelkast met veel mensen delen? Vraag na of je jouw lunch op een willekeurige plek mag leggen of dat elke afdeling misschien een speciale plek heeft.

Zorg er ook voor dat je het gebruik van een privé mobiele telefoon achterhaalt. Sommige organisaties hebben hier een vrije regeling in, andere organisaties niet. Zet op je eerste dag je telefoon sowieso op stil.

Wees jezelf
Jouw eerste werkdag zet de toon voor de rest van je carrière binnen de organisatie. Door bovenstaande tips te gebruiken zet jij een goede toon. Wel is het belangrijk dat je hierbij wel jezelf blijft. Wanneer je jezelf bent, benut je jouw talent en heb je plezier in je werk. Plezier in je werk hebben resulteert in werktevredenheid en motivatie.

Wanneer jij je anders voordoet dan je echt bent creëer je onjuiste verwachtingen.

Voel je jezelf na een tijdje nog steeds niet op je gemak of heb je het gevoel dat je niet jezelf kan zijn? Dan is het belangrijk om je af te vragen of je wel op de juiste plek zit bij deze organisatie.

 

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.