Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Bluffen tijdens een sollicitatie, mag dat?

Jerry Bergwerff 15-10-2018 11:47
Categorieën: Blogs

Jij hebt gesolliciteerd op een functie die bij je past en vervolgens word jij uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Bij een sollicitatiegesprek staat veel op het spel, natuurlijk wil jij de juiste indruk achterlaten en zoek je wellicht het randje op. Veel mensen hebben namelijk de neiging om in een gesprek ‘er een schepje bovenop te doen’. Natuurlijk hoeven wij jou niet te vertellen dat liegen tijdens een sollicitatiegesprek of op een CV niet gewaardeerd wordt, maar hoe zit dat met feiten oppoetsen?

Wat is bluffen nu precies?

Wat niet gewaardeerd wordt door recruiters is oneerlijkheid. Wat wel mag tijdens de sollicitatie is bluffen, maar wat is bluffen nu precies? Bijna iedereen bluft weleens tijdens een sollicitatie, of dit nu is over kennis, ervaring of salaris. Bluffen kan voor de één keihard liegen zijn en bijvoorbeeld iets beweren wat ze nog nooit hebben gedaan, terwijl de ander bluffen meer ziet als het uitvergroten of aandikken van iets wat je al kunt of doet. Wij gaan voor het tweede! Je kunt er namelijk voor kiezen om bepaalde ervaringen en kwaliteiten uit te lichten. Besluit je om niet te bluffen? Ook geen probleem natuurlijk, alleen wees zeker niet te bescheiden. 

Tips voor bluffen

  • Ken de vacature van top tot teen: Ga eerst uitgebreid de vacature bestuderen en bedenk welke talenten en eigenschappen goed aansluiten op de functie-eisen.
  • Maak van iets negatiefs, iets positiefs: Als jij bijvoorbeeld vaak je werk niet goed afrondt, kun je ervan maken dat je vaak niet kunt wachten om aan een nieuw project te beginnen. Of als jij dominant bent, kun je ervan maken dat je zelfverzekerd in je schoenen staat.
  • Weest niet te bescheiden: Vind vooral voorbeelden van situaties waarmee jij jouw kwaliteiten in een goed zonnetje kan zetten. Als jij net een cursus Duits hebt gedaan, zeg je niet dat je een cursus hebt gehad. Je zegt dan juist dat je jezelf goed kan redden in het Duits.
  • Relevant maken van feiten: Soms denk je wellicht dat vrijwilligerswerk bij de plaatselijke vereniging niets toevoegt in een sollicitatie, maar schijn bedriegt. In je sollicitatie kun je aankaarten dat je hiervoor events hebt georganiseerd en hebt leren werken zonder daar iets voor terug te verwachten.
  • Ken je krachten: Voordat jij het sollicitatiegesprek in gaat, is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van jouw sterkste punten. Want overtuigend bluffen doe je pas, als je heel dicht bij jezelf blijft. Maak daarom een lijstje van de dingen waar jij echt in uitblinkt. Overbluf jezelf nooit want dat heeft een recruiter snel in de gaten.


Zo zie je maar! Een beetje bluffen in een sollicitatiegesprek mag, alleen ga niet liegen. Leugens horen namelijk niet thuis in een brief, CV of gesprek. Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Ga dan snel naar:
startyournextstep.com

 

Tags: bluffen tijdens een sollicitatie, bluffen in een sollicitatiegesprek, bluffen bij sollicitatie, bluffen op sollicitatie, bluffen in sollicitatiebrief, liegen tijdens sollicitatie, liegen over salaris bij sollicitatie, liegen in sollicitatiebrief, tips bluffen sollicitatie, tips voor bluffen, vacatures, solliciteren, tips voor sollicitatie, tips sollicitatiegesprek, hoe bluf je tijdens een sollicitatiegesprek

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.