Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Solliciteren terwijl je al een baan hebt, hoe doe je dat?

Jerry Bergwerff 23-10-2018 10:23
Categorieën: Blogs

Het kan voorkomen dat jij gaat solliciteren terwijl je nog een baan hebt. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld; een betere onderhandelingspositie, je komt waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder over, je ervaart minder stress en je hebt alle tijd om op je gemak op zoek te gaan naar een nieuwe baan die bij je past. Helaas is niet alles zonder risico’s! Want wanneer jij solliciteert terwijl je nog een baan hebt, loop je altijd het risico dat jouw huidige werkgever erachter komt. Uiteraard kun je je werkgever inlichten dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan, maar in sommige situaties wil je dit liever nog even voor je houden. Hoe voorkom je dan dat jouw zoektocht uitlekt en wanneer plan jij je sollicitatiegesprek in? En hoe hou jij verborgen dat je aan het solliciteren bent? Om antwoord te geven op bovenstaande vragen volgen hieronder onze vijf beste tips waarmee jij het risico kan verkleinen.

1. Hou jouw huidige werk en sollicitatieactiviteiten gescheiden
Wil jij niet dat je werkgever erachter komt dat je aan het solliciteren bent? Gebruik dan niet je computer op je werk om; te zoeken naar vacatures, e-mails te beantwoorden van potentiële nieuwe werkgevers of sollicitatiebrieven te schrijven. Er is namelijk altijd een mogelijkheid dat een collega op je beeldscherm kijkt of dat de surfgeschiedenis wordt gecontroleerd. Er zijn namelijk organisaties waarbij het internetgedrag van medewerkers wordt gemonitord. Het is daarom altijd verstandig om jouw huidige werk en sollicitatieactiviteiten gescheiden te houden.

2. Vertel niet waarom je een vrije dag opneemt
Ben jij uitgenodigd voor een sollicitatie? In veel gevallen zal je een dagdeel of een dag vrij moeten regelen. Natuurlijk hoef jij niet de reden van je vrije dag niet te noemen, maar er kan natuurlijk naar worden gevraagd door collega’s. Dan is het belangrijk dat je een goede smoes achter de hand hebt, zoals een doktersbezoek of een tandartsafspraak.

3. Blijf je werk goed uitvoeren
Ondanks dat je wellicht al met je hoofd bij een andere baan zit, is het wel belangrijk dat jij je werkt goed blijft uitvoeren. Jij kunt hiermee laten zien dat jij je als een echte professional opstelt en dat je betrouwbaar bent als werknemer. Op het moment dat jij vertrekt naar een nieuwe werkgever, kan jouw huidige werkgever jou niks verwijten. Daarnaast is het ook altijd verstandig om een voet tussen de deur te houden, mocht de baan toch onverwachts niet door gaan.

4. Informeren potentiële nieuwe werkgever
Als jij aan het solliciteren bent terwijl je al een baan hebt, is het aan te bevelen om je potentiële nieuwe werkgever op de hoogte te stellen van jouw situatie op je huidige werk. Het kan namelijk zo zijn dat jouw potentiële nieuwe werkgever referenties opvraagt en hierbij ook jouw huidige werkgever wil benaderen. Door hem in te lichten voorkom je dat jouw werkgever er onverwachts achter komt dat jij aan het solliciteren bent.

5. Let op je kledingkeuze
Mocht jij een sollicitatiegesprek hebben direct na werktijd, dan moet jij je sollicitatieoutfit waarschijnlijk al aan naar je huidige werk. Ga jij normaal gesproken altijd informeel gekleed naar je werk? Let dan op dat je niet ineens extreem informeel op je huidige werk verschijnt. Dit kan namelijk argwaan wekken. Wellicht kun jij je ergens tussendoor omkleden, zodat jij alsnog met de juiste outfit op je sollicitatie verschijnt! Mocht dit niet het geval zijn, kun je ook altijd aangeven bij je potentiële werkgever waarom jij casual gekleed bent.

Ben jij nog op zoek naar een leuke baan?
Bekijk hier onze vacatures!

Tags: geheim solliciteren, in het geheim solliciteren, sollicitatie geheim houden, discreet solliciteren, hoe discreet solliciteren, solliciteren terwijl je een baan hebt, terwijl je een baan hebt solliciteren, voordelen solliciteren terwijl je een baan hebt, tips in het geheim solliciteren, tips sollicitatie geheim houden, anoniem solliciteren voordelen, hoe anoniem solliciteren, tips solliciteren, tips informeren nieuwe werkgever, sollicitatietips, tips voor sollicitatie, tips voor solliciteren, solliciteren tips

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.