Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Bellen voordat je gaat solliciteren, wel of niet doen? En wat zeg je dan?

Eefke Burg 3-9-2018 12:12
Categorieën: Blogs

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd: bel vooral ook op voordat je gaat solliciteren. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? En wat zeg je dan in zo'n geval? Hieronder kan je antwoord vinden op een vraag die ons vaak wordt gesteld: is het slim om te bellen voordat je gaat solliciteren?

Het korte antwoord is: ja. Het is verstandig om te bellen voordat je gaat solliciteren. Ook in deze goede arbeidsmarkt krijgen werkgevers op de leuke functies nog steeds honderden sollicitanten binnen en je wil dat ze juist jou onthouden. Betekent dit dat je zonder plan meteen je telefoon moet pakken? Dat is wellicht niet helemaal verstandig. Belangrijk is het ook vooral, dat de ervaring die het bedrijf met je heeft, positief is.

Wat je vraagt en wat je niet vraagt tijdens het bellen:

Tip 1: stel geen vragen die je zelf al kan beantwoorden
Staat de vacature nog open? Voor hoeveel uur is de functie? (Terwijl dit duidelijk in de vacature wordt omschreven...) Het ligt misschien voor de hand, maar regelmatig worden we nog gebeld met vragen die af te lezen zijn uit de vacature. Daarnaast is het antwoord op deze vragen kort, terwijl het doel is dat je in gesprek raakt met een recruiter. Stel dus open vragen waar je echt benieuwd naar bent. Als je geen vragen kan bedenken die je zelf al kan beantwoorden, dan is het beter om niet te bellen.

Tip 2: stel vragen over het bedrijf
Bedrijven vertellen vaak maar al te graag over hoe het er bij hen aan toe gaat. En dat is juist info die vaak mist in een vacature. Uit hoeveel leden bestaat het team? Wat zal jouw positie worden binnen het team? Wat is de sfeer en waar kom je precies te werken?

Tip 3: controleer of je kans maakt
Soms voldoe je net niet aan de gevraagde opleidingseisen. Of wil je parttime werken, terwijl ze op zoek zijn naar een fulltimer. Misschien heb je wel een opzegtermijn van twee maanden, terwijl ze per direct op zoek zijn. Dit zijn allemaal zaken, die voor sommige werkgevers doorslaggevend zijn in het aannemen van nieuw personeel. Kom hier achter door te vragen welke opleiding of ervaring ze het meest belangrijk vinden en per wanneer de vacature vervuld moet zijn.

Tip 4: nuttige informatie over de vacature achterhalen
Bij sommige bedrijven komt het voor dat er een hoog verloop is. Dit kan door de werksfeer komen, of door de werkdruk. Het is dan ook goed om te weten waarom een vacature openstaat. Ook is het goed om te weten wat ze het meest belangrijk vinden. Als de functie nog niet helemaal helder voor je is, kan je hierover bellen en vragen hoe een week er bijvoorbeeld uit ziet.

Tip 5: let op de signalen van je gesprekspartner
Zowel managers als recruiters hebben vaak weinig tijd waarin ze hun werk moeten afronden. Belangrijk is het dan ook, om niet te veel tijd van hen in beslag te nemen. Vraag of het uitkomt dat je belt. Als je een terughoudende houding merkt, dring dan niet te veel aan. Probeer je vragen te beperken tot drie tot vier vragen.

Bij FINTREX kan je altijd bellen over al je vragen, of om onze vacatures door te spreken.
Nog op zoek naar een leuke baan? Bekijk hier de vacatures!

Tags: bellen voordat je gaat solliciteren, solliciteren: eerst bellen?, is het belangrijk dat je eerst gaat bellen voordat je gaat solliciteren?, wanneer is het slim om te bellen voordat je gaat solliciteren?

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.