Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Door Mara: veel voorkomende fouten die gemaakt worden op CV’s

Jerry Bergwerff 28-10-2019 9:27
Categorieën: Blogs
Een goed CV is erg belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken en blunders op je CV voorkomen. Wil je weten hoe je fouten in je CV het beste kan voorkomen? Onze Recruiter Mara geeft jou hieronder een aantal tips, om je te helpen met het maken van een goede eerste indruk met je CV!

Onoverzichtelijk CV
Regelmatig zie ik CV’s voorbij komen die er écht onoverzichtelijk uitzien. Denk hierbij aan CV’s waar alle informatie door elkaar staat, waardoor het voor een Recruiter lastig is om een CV te beoordelen. Het is belangrijk dat je laat zien dat je moeite gestoken hebt in je CV: met een mooie lay-out, dat het er professioneel uitziet, dat het overzichtelijk is en niet te druk overkomt. Zet altijd op de eerste pagina van je CV je persoonsgegevens, je werkervaring en opleiding. Weet je niet welke informatie er allemaal in een CV moet staan? Klik dan hier.

Word is een goede basis om je CV in op te maken, maar om op te vallen bij een Recruiter is het wel belangrijk om een mooie lay-out aan te houden. Gebruik bijvoorbeeld lettertype ‘Calibri’, ‘Arial’, of ‘Helvetica’ tussen de 10-12 punten: deze lettertypes zijn goed leesbaar. Daarnaast kan je gebruik maken van icoontjes om je CV wat speelser en leuker te maken om te lezen. Exporteer het Word-document daarna als PDF-bestand en verstuur deze samen met je motivatiebrief. Een PDF-bestand komt veel professioneler over en zo gebeurt er niks met de inhoud van jouw CV!

Onprofessionele foto, e-mailadres
Wat ik ook veel voorbij zie komen, is dat CV’s er niet professioneel uitzien. Zo gebruiken sollicitanten bijvoorbeeld selfies met Snapchat-filters of vakantiefoto’s. Natuurlijk ziet dit er niet representatief uit! Dit geldt ook voor je e-mailadres. Je zal vast een persoonlijke e-mail hebben die je in je ‘’tienerjaren’’ hebt gemaakt en nog steeds gebruikt, maar die je beter niet kan gebruiken voor een sollicitatie.

Zorg dat je CV neutraal is en professioneel overkomt. Dit doe je door:
- Een professionele foto te gebruiken en geen vakantiefoto of selfie (met filters);
- Nette kleding aan te hebben (geen pet op, bontjas aan, grote juwelen om, etc.);
- Gebruik te maken van goede grammatica en spelling (gebruik geen ‘’WhatsApp-taal’’);
- Een professioneel e-mailadres te gebruiken met je voor- en achternaam erin.

Het ‘standaard’ CV
Wanneer ik de CV’s van sollicitanten in mijn e-mail krijg, valt mij vaak gelijk één ding op: en dat is dat sollicitanten vaak een standaard-CV gebruiken. Sollicitanten gebruiken vaak hetzelfde CV voor elke functie waar zij op solliciteren en vallen hierdoor minder op bij de Recruiter.

Geen enkele vacature is hetzelfde en juist daarom is het belangrijk dat jij je CV kan aanpassen aan de specifieke vacature waarop jij solliciteert. Maak daarom een basis-CV, die je kan aanvullen waar nodig wanneer je wil solliciteren op een andere vacature.

Lees van tevoren de vacature aandachtig door en kijk daarna goed naar wat er precies van je gevraagd wordt. Maak vervolgens met deze informatie je CV op en pas je werkervaring aan op wat er gevraagd wordt binnen de functie. Gebruik hierbij wél de ervaring die jij hebt opgedaan. Het is hierbij belangrijk dat je niet te veel overdrijft op je CV of gaat liegen over je werkervaring om aan een baan te komen. Last but not least, pas je ook je profielschets aan: hou het wel kort, vertel wat over jezelf en laat je CV opvallen!

Hou het persoonlijk en laat zien wie jij bent. Denk hierbij aan:
- Waar ben je goed in?
- Wat zijn je persoonlijke eigenschappen?
- Wat zijn jouw doelen en ambities?
- Wat zijn jouw behaalde resultaten (diploma’s, prijzen, etc.)?
- Wat zoek je precies?
- Wat zoek je in een organisatie/functie/omgeving?

Veel te lange CV’s
Regelmatig zie ik CV’s voorbij komen die erg lang zijn en waar elke functie tot in de puntjes beschreven staat. Wanneer je binnen een functie ook kleine taken erbij hebt gedaan (zoals papier versnipperen), hoef je dit niet allemaal tot in detail te beschrijven. Dit geldt ook voor de werkervaring die je hebt opgedaan. Als je ervaren bent, hoef je niet uitgebreid te vertellen wat je voor werkervaring hebt opgedaan als student of tiener. Beschrijf de functies in een paar korte zinnen en focus je vooral op de bedrijven met grote namen waar jij werkervaring hebt opgedaan. Dit is relevanter om te vermelden, dan dat je vermeld wat je hebt gedaan als vakkenvuller bij de lokale supermarkt. Hou er rekening mee dat je maximaal twee pagina’s gebruikt voor je CV: twee is écht voldoende om te laten zien wat jij in huis hebt. Hierdoor blijft je CV ook overzichtelijk.

Wat ik doe als ik écht veel fouten zie?
Als ik een CV binnenkrijg van een sollicitant met héél veel (spel)fouten, bel ik de sollicitant op en leg ik uit wat mij is opgevallen aan het CV. Meestal geef ik ze dan ook gelijk een aantal tips voor hun CV. Ook wanneer een sollicitant uiteindelijk geen match is met de vacature, hoop ik dat zij met de tips toch hun CV kunnen verbeteren en dit kunnen gebruiken bij een volgende sollicitatie.

Ben jij nog op zoek naar een leuke functie in klantcontact? Bekijk dan hier ons aanbod:
Onze vacatures

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.