Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Hoe kan je het beste ontslag nemen? 5 tips van ons team!

Jerry Bergwerff 5-2-2019 9:00
Categorieën: Blogs
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging of ben je niet meer tevreden met je huidige baan? Ontslag nemen is iets waar veel mensen tegenop zien. Het opzeggen van je baan lijkt wellicht makkelijk, maar dit is vaak complexer dan je had gedacht. Daarom geven wij hieronder 5 tips over hoe jij het beste ontslag kan nemen en om jouw ontslag zo professioneel mogelijk te laten verlopen.

Zorg dat je 100% achter je beslissing staat
Voordat je gaat aankondigen dat je ontslag neemt, is het belangrijk dat jij 100% achter je keuze staat. Wanneer jij voor jezelf het besluit vast hebt staan, kan jij zelfverzekerd het kantoor van jouw werkgever of manager binnenlopen en professioneel ontslag indienen. Door open te zijn over de redenen waarom jij ontslag neemt, word jij ook minder snel verleid tot het accepteren van een tegenbod.

Geef een positieve draai aan het gesprek
Wanneer jij professioneel ontslag wilt nemen, dien je jouw ontslag altijd persoonlijk in en bedank jouw manager voor de begeleiding en ervaring die jij hebt mogen opdoen. Leg kort en krachtig uit waarom jij weggaat, maar probeer een negatieve sfeer te vermijden. Het kan best zijn dat jij je collega’s niet kan uitstaan, maar ‘ik zit niet helemaal op mijn plek binnen deze werkomgeving’ klinkt al een stuk vriendelijker.

Breng je collega’s op de hoogte
Ook al is het heel verleidelijk om tegen collega’s te klagen over het feit dat je ontevreden bent, kan je beter zeggen dat er een mooie kans voorbij kwam en jij deze niet kon laten schieten. Ook wanneer jij nog aan het solliciteren bent terwijl jij nog een baan hebt, is het verstandig om dit niemand te vertellen. Bij een professioneel ontslag is het belangrijk om ook na je vertrek jezelf niet negatief uit te laten over je vorige werkgever. Je komt hierdoor alleen maar onprofessioneel over en uiteindelijk bereik je er niks mee.

Behoud een goede relatie
Ondanks dat het indienen van jouw ontslag vaak een ongemakkelijke situatie creëert voor zowel je manager als jezelf, kan het behouden van een goede relatie met ex-collega’s soms erg waardevol zijn voor de toekomst. Zeker wanneer jij in dezelfde branche blijft werken, zal je merken dat de wereld kleiner is dan je denkt. Het lijkt misschien niet zo belangrijk op het moment dat jij een nieuwe baan hebt, maar het kan voorkomen dat jij in de toekomst referenties nodig hebt. Een professionele houding en een goede relatie met jouw manager en collega’s is daarom essentieel.

Laat een positieve indruk achter
Hoe moeilijk het ook is, probeer de laatste weken altijd je beste beentje voor te zetten! Zorg ervoor dat jij netjes je werk afrondt en niet alles afraffelt. Probeer juist jouw collega’s en eventuele klanten zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw vertrek. Maak bijvoorbeeld handleidingen en draag netjes je werk over. Via deze manier zorg jij voor een goede overdracht en een professioneel ontslag.

Op zoek naar een nieuwe baan?
Wil jij binnenkort ook je ontslag indienen, maar weet je nog niet waar je wilt gaan werken? Bekijk dan onze openstaande vacatures bij jou in de buurt:
www.fintrex-recruitment.nl

Tags: Professioneel ontslag indienen, ontslag nemen doe je zo, tips voor ontslag nemen, op een goede manier ontslag indienen, hoe ontslag nemen zonder nieuwe baan, ontslag nemen motivatie, voorbeeld ontslag nemen, ontslag nemen bijbaan, hoe baas vertellen ontslag, ontslag nieuwe baan.

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.