Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

9 dingen die je moet doen als je na het afstuderen geen baan kunt vinden

Eefke Burg 31-7-2018 12:15
Categorieën: Blogs

Je bent al eventjes afgestudeerd, maar toch wil het zoeken naar werk voor na je studie nog niet helemaal vlotten. De zomer is een rustige periode voor veel bedrijven, wat het gevolg heeft dat je al twee maanden op zoek bent zodat er schot in de zaak lijkt te komen. Wat kan je nog meer doen? Hieronder 9 tips.

Hou je werkervaring up-to-date
Als recent afgestudeerde loop je de kans dat je een periode geen werk kunt vinden en daarom een gat op je c.v. krijgt in de periode na je studie. En daarmee kom je in een vicieuze cirkel: want een nieuwe werkgever zal je vervolgens weer niet aannemen omdat je een gat op je c.v. hebt en dat er het misverstand kan ontstaan dat je daarom geen initiatief toont. Je kan dit voorkomen door in de periode dat je geen werk hebt, toch te werken aan je c.v.: je kan vrijwilligerswerk doen of een onbetaalde stage volgen. Dit met name bij plekken waar je in het vervolg wellicht wél betaald aan de slag kan.

Start bij jouw droombedrijf in een lagere functie of traineeship
Tijdens jouw studie heb je ongetwijfeld vaak genoeg stil gestaan bij waar je het allerliefst zou willen werken. Neem initiatief: ook als er geen vacature openstaat voor een traineeship of een startersfunctie: bekijk dan of je in gesprek kan gaan met het bedrijf om te kijken of zij iets voor je kunnen betekenen. Bedenk je dat iedereen ooit ergens is begonnen en de meeste bedrijven enthousiasme alleen maar kunnen waarderen.

Laat je vinden
Uitzendbureaus, LinkedIn, jobboards... Allemaal manieren om aan te geven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Recruiters kunnen je zo benaderen met een functie waar je goed op zou kunnen passen, maar waar je in eerste instantie nog niet aan had gedacht.

Netwerk!
Bekijk welke netwerkevenementen er worden georganiseerd in jouw branche en haak hierbij aan. Lees hier onze zeven tips over hoe je het beste kan netwerken.

Besteed aandacht aan je online imago
Tijdens jouw studentenperiode waren die foto's van een dronken stapavond misschien super leuk, maar een nieuwe werkgever zit hier waarschijnlijk niet op te wachten. Bekijk wat er gebeurt als je jouw naam invoert op Google en hoe je jouw online imago kan aanpassen zodat dit past binnen het profiel wat werkgevers graag zoeken.

Zoek een andere baan op niveau
In sommige branches is het lastig om een baan te vinden op jouw niveau. Je kan je dan misschien laten verleiden tot het reageren op functies die onder je niveau zijn, maar ook niet in het vakgebied waar je terecht wil komen. Er zijn wellicht hele leuke banen op jouw niveau beschikbaar, die beter betalen dan lager geschoolde functies en vaak ook nog uitdagender zijn. Bij FINTREX werken bijvoorbeeld mensen als recruiter die docent Geschiedenis of Media Management hebben gestudeerd en daarin snel stappen kunnen maken om door te groeien.

Laat je c.v. checken door een expert
De basiscursus solliciteren die je krijgt tijdens je studie daar krijg je vaak allang niet meer wat er in deze tijd belangrijk is. Een expert kan je tips geven die jou nog verder op weg helpen en je wijzen op de blinde vlekken die je misschien zelf hebt.

Blijf genieten
In de periode dat je geen baan hebt, ben je vaak alleen maar daar mee bezig. Je bent gespannen en straalt dit ook uit tijdens een sollicitatiegesprek. Vergeet niet, dat dit de laatste periode is dat je net zoals tijdens je studie kan uitslapen, kan solliciteren en werken wanneer jij dit wilt en nog veel vrije tijd hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Als je van deze tijd geniet, ziet een nieuwe werkgever dit ook en kan je ontspannen deelnemen aan het sollicitatiegesprek.

Geef niet op, blijf solliciteren
Met een uurtje solliciteren red je het niet, hoe graag je dit ook zou willen. Zorg ervoor dat je een groot gedeelte van je dag vrijmaakt om sollicitatiebrieven te versturen, te netwerken en aan een baan te komen. Neem afwijzingen niet te persoonlijk op: maar hou positieve energie vast die ervoor zorgt dat jij binnen de kortste keren snel een nieuwe baan vindt.

Misschien vind je het leuk om na je studie bij FINTREX aan de slag te gaan als bijvoorbeeld recruiter.
Bekijk hier de vacatures!

Tags: als je na het afstuderen geen baan kunt vinden, baan vinden na je studie, klaar met je studie: nu een baan, het vinden van een baan na je studie.

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.