Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Opbouw sollicitatiebrief: tips voor de beste sollicitatiemail

Eefke Burg 12-6-2018 9:06
Categorieën: Blogs

De beste sollicitatiebrief begint allang niet meer met "naar aanleiding van de vacature..." Een goede sollicitatiebrief grijpt meteen je aandacht, weet deze de hele brief vast te houden, en weet de lezer ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de baan. Deze blog richt zich op de opbouw, maar met name ook op de inhoud van de sollicitatiebrief.

Introductie sollicitatiebrief
Van oudsher begint de sollicitatiebrief altijd met de adresgegevens van de ontvanger en jouw woonplaats en de datum (Rotterdam, 12 juni 2016). Omdat veel sollicitatiebrieven tegenwoordig echter per mail verstuurd worden, zijn de eerste twee onderdelen vaak overbodig. Bekijk de uitingen van het bedrijf waar je gaat solliciteren, en bepaal aan de hand daarvan of ze formeel zijn, of meer informeel, en in hoeverre ze op een moderne manier communiceren. Aan de hand daarvan kan je beslissen of je de adresgegevens, jouw woonplaats en datum toevoegt aan jouw sollicitatiebrief.

De onderwerpregel van de sollicitatiebrief
Veel mensen houden het hier kort en zakelijk, en schrijven iets in de trant van "Betreft: sollicitatie Klantadviseur Electronica (C1209-A)." Niet doen! De onderwerpregel is jouw eerste indruk die je kan maken op het bedrijf waar je solliciteert. Belangrijk is het dan ook om iets te schrijven wat meteen de nieuwsgierigheid prikkelt van de lezer. "Aangeboden: enthousiaste en betrokken klantadviseur met hart voor electronica (C1209-A)," spreekt meteen tot de verbeelding en stimuleert de lezer om verder te lezen.

De aanhef van je sollicitatiebrief
Weer een lastige: de aanhef van jouw sollicitatiebrief. Ga je voor "Geachte mevrouw Van Laar," of "Beste Sytze van Laar"? Ook hierbij geldt: kijk naar de andere uitingen van het bedrijf om te bepalen of ze wel of niet formeel zijn. Ga daarnaast ook bij jezelf na, bij een wat voor een soort bedrijf zou je graag willen werken en past het beste bij jou?

De eerste alinea van de sollicitatiebrief: link tussen jou en het bedrijf
Tja. Als je niet met "naar aanleiding van de vacature" mag beginnen, wat schrijf je dan wel? Om tot een goede opbouw van de eerste alinea van jouw sollicitatiebrief te komen kan je allereerst het beste op onderzoek uitgaan naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Waar staan ze voor: wat is de missie van het bedrijf? Wat spreekt je zo aan in het bedrijf, en hoe sluit jij hierbij op aan? Stel, je solliciteert bij de klantenservice van een bedrijf dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Dan kan je jouw sollicitatiebrief als volgt openen: "In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de klant het best te kunnen helpen. Toen ik uw vacature voor Klantadviseur Electronica zag, sprak deze me dan ook meteen aan." Je legt in jouw eerste zin meteen een link tussen jou en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je vervolgt de eerste alinea door je voor te stellen, en kort jouw belangrijkste 'wapenfeiten' op een rij te zetten, bijvoorbeeld op deze manier: "Mijn naam is Nienke Spruit en ik heb al een aantal jaar ervaring in de klantcontactbranche en in electronica." In de afsluitende zin van de eerste alinea geef je aan wat ze in de brief kunnen verwachten, bijvoorbeeld: "Graag licht ik in deze sollicitatiebrief toe wat ik voor u zou kunnen betekenen." De eerste alinea is de eyecatcher van jouw sollicitatiebrief, gebruik hier dus vooral jouw eigen creativiteit. Soms helpt het om een statement te maken, om dit daarna toe te lichten.

Alinea 2 van de sollicitatiebrief:  ervaring
Deze alinea van de sollicitatiebrief staat in het teken van jouw ervaring. Begin met de belangrijkste ervaring die voor jouw functie van toepassing is, en geef ook vooral aan welke werkzaamheden je hier hebt uitgevoerd en op welke gebieden je hebt kunnen ontwikkelen. Het is goed om belangrijke prestaties op een rij te zetten, zodat jouw potentiële nieuwe werkgever weet wat hij of zij aan jou heeft. Je schrijft dan vooral ook wat het effect was van jouw werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier: "Bij mijn vorige werkgever merkte ik dat er veel vragen binnenkwamen over het in elkaar zetten van een bepaald product. Ik heb hiervan een melding gemaakt bij mijn collega's, die een nieuwe handleiding hebben toegevoegd. Op deze manier werden verdere vragen in de toekomst over dit onderwerp voorkomen."

De derde alinea van de sollicitatiebrief: persoonlijkheid
Deze alinea staat in het teken van jouw persoonlijkheid. Tip: gebruik vooral geen clichés als "altijd op zoek naar een uitdaging" en "perfectionistisch." Als je het nog niet van jezelf weet, vraag aan vrienden, familie en vorige werkgevers welke eigenschappen ze specifiek van toepassing vinden op jou. Link deze persoonlijkheid in de sollicitatiebrief vervolgens aan kwaliteiten die voor de functie waarop je solliciteert belangrijk zjin. Bijvoorbeeld; "Ik ben erg ambitieus. Dit blijkt uit het feit dat ik in één keer cum laude van mijn opleiding ben afgestudeerd en dat ik bij mijn vorige werkgever altijd in de top 3 stond van meest klantvriendelijke medewerkers."

Afsluitende alinea van de sollicitatiebrief: call to action
In de afsluitende alinea van de sollicitatiebrief benadruk je vooral nogmaals jouw enthousiasme voor deze functie en vat je samen, waarom jij denkt dat je de beste persoon bent voor de functie. Ook zet je in jouw laatste zin aan tot actie. Kies niet voor het standaard "graag licht ik mijn enthousiasme toe in een gesprek," maar laat je creativiteit erop los. "Na het lezen van jullie blog over de toekomst van klantenservice ben ik alleen nog maar meer enthousiast geworden over de functie. Ik hoop dan ook dat we binnenkort met elkaar in gesprek kunnen gaan over mijn sollicitatie." Dit voorbeeld is al een stuk vernieuwender dan de gemiddelde afsluitende zin.

We hopen dat wij je hebben kunnen helpen om de best mogelijke opbouw en inhoud te kiezen voor jouw sollicitatiebrief. Mocht je nog tips nodig hebben over jouw sollicitatie, vraag deze dan gerust.

Ben je nog op zoek?

Kijk hier bij de vacatures!

Tags: opbouw sollicitatiebrief, opmaak sollicitatiebrief, inhoud sollicitatiebrief, sollicitatiebrief e-mail, tips goede sollicitatiebrief, hulp sollicitatiebrief, optimaliseren sollicitatiebrief, beste sollicitatiebrief, sollicitatiebrief schrijven, opbouw sollicitatiemail, slotzin sollicitatiebrief, lay-out sollicitatiebrief, sollicitatiebrief versturen.

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.