Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Wil jij intern solliciteren? Dit zijn de valkuilen en zo pak je het aan!

Jerry Bergwerff 19-8-2019 16:00
Categorieën: Blogs

En ineens zie je een interne vacature voorbij komen die je niet kan negeren! Gek of niet, veel mensen hebben meer moeite met een interne sollicitatie dan een externe. Maar is het ook echt moeilijker? Of worden er beren op de weg gezien, die er eigenlijk helemaal niet zijn? Zo pak je het aan:

De grootste misvattingen op een rijtje:
Wanneer er een interne vacature open staat en je bent geïnteresseerd, kunnen er allerlei gedachten door je hoofd spoken. Wij hebben een aantal voorbeelden van misvattingen voor je op een rijtje gezet:

  • ‘’Appeltje eitje, ik weet toch alles al over de functie’’
  • ‘’We kennen elkaar, die brief en het gesprek is alleen maar een formaliteit’’
  • ‘’Wat zullen ze ervan denken dat ik op deze functie solliciteer?’’
  • ‘’Ze hebben toch al iemand op het oog, ik maak geen kans’’
  • ‘’Als ze mij geschikt hadden gevonden voor die functie, hadden ze het wel gevraagd’’


De sollicitatieprocedure

Hoe de interne sollicitatieprocedure verloopt, kan per organisatie sterk verschillen. Daarnaast heeft het vaak ook te maken met de grootte van een organisatie. Bij een kleinere organisatie is soms een gesprek met de werkgever of leidinggevende al voldoende, terwijl het bij een grote organisatie soms niet veel verschilt van de gebruikelijke sollicitatieprocedure.

Wanneer je een motivatiebrief en een CV mee moet sturen, heb jij het voordeel dat je over meer informatie beschikt dan een externe sollicitant. Daarnaast kan je er makkelijker achter komen waarom iemand is vertrokken en ben je meer op de hoogte over de functie in het algemeen. Gebruik deze informatie en haal hier je voordeel uit!

Je werkgever informeren
Het moment dat je de sollicitatie hebt verstuurd, is het tijd om je leidinggevende te informeren. Ook je leidinggevende zal vragen naar je motivatie achter de sollicitatie. Wanneer de functie waar je naar solliciteert een logische vervolgstap in je carrière is, zal dit makkelijker zijn dan wanneer het gaat om een compleet andere functie. Je moet ervoor waken dat je niet direct je eigen glazen hebt ingegooid op je huidige afdeling, voor het geval dat je wordt afgewezen voor de nieuwe functie.

Voorbereiding
Net zoals met een normale sollicitatieprocedure, is het belangrijk dat jij je zo goed mogelijk voorbereidt. Eén van de grootste valkuilen is dat je te makkelijk over een interne sollicitatie denkt. Ondanks dat je al een groot deel van de mensen kent en weet hoe het te werk gaat, betekent dit niet dat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen. Je moet nog steeds de recruiter overtuigen dat jij de aangewezen persoon bent voor de functie.

Vraag bijvoorbeeld hoe de sollicitatieprocedure eruit komt te zien, wat ze van jou verwachten en hoe een doorsnee dag eruit ziet. Zo kan jij alvast jouw vaardigheden en competenties voor jezelf afwegen en op een rijtje zetten. Ongetwijfeld dat er vragen gesteld gaan worden waarom jij van interne functie wilt wisselen. Zorg dat je alvast na hebt gedacht over vragen die gesteld gaan worden en bereid goed passende antwoorden voor.

Het sollicitatiegesprek
Je mag op gesprek! Ook hierbij is het belangrijk dat je niet te zelfverzekerd wordt en goed je aandacht erbij houdt. Het is en blijft tenslotte een sollicitatiegesprek en geen gezellig praatje in de kantine. Hieronder een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Loop je motivatie nog een keer goed door, wellicht dat je deze mondeling nog verder kan toelichten.
  • Kan je voorbeelden noemen van successen die je hebt behaald binnen de organisatie?
  • Neem het sollicitatiegesprek serieus, ondanks dat het vaak een informeel karakter kan hebben doordat je aan tafel zit met mensen die je kent.
  • Laat vooral zien wat je waard bent, omdat dit het moment is om bepaalde vooroordelen weg te krijgen.
  • Probeer heel toekomstgericht te blijven: waar wil je naar toe groeien? Het is alleen maar prettig voor een organisatie om te weten dat jij bij hun een toekomst voor ogen hebt.


Ben jij klaar voor een volgende stap? Bekijk dan snel ons aanbod van vacatures bij jou in de buurt:

Onze vacatures

Tags: Intern solliciteren, intern sollicitatieproces, hoe gaat een interne sollicitatie, hoe pak ik een interne sollicitatie aan, hoe moet ik intern solliciteren, waar moet ik op letten bij een interne sollicitatie

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.