Sluiten

Zoeken

Sluiten

Filters

Welke vragen kun je verwachten op het sollicitatiegesprek?

Eefke Burg 28-3-2018 13:10
Categorieën: Blogs

Elke recruiter heeft natuurlijk eigen vragen die hij of zij stelt, maar sommige vragen komen in bijna elk sollicitatiegesprek wel terug. Het is slim om van tevoren deze vragen voor te bereiden, zodat je precies weet wat je kan verwachten als je solliciteert. Hieronder een aantal vragen en veel voorkomende valkuilen:

Welke ervaring heb je die je kunt gebruiken in de functie?
Werkgevers vinden het met name belangrijk om te weten wat jouw rol was en hoe jij de bestaande situatie hebt verbeterd. Geef in het sollicitatiegesprek aan: wat de situatie was, wat je concreet gezegd en gedaan hebt en vooral wat het resultaat was van jouw acties.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Bedenk voor het sollicitatiegesprek waar je over vijf jaar wil staan maar ook met name hoe het uitoefenen van deze functie daarbij kan helpen. Solliciteer je op de functie van klantenservice medewerker, maar wil je uiteindelijk je eigen callcenter hebben? Bedenk dan wat jouw vervolgstappen zijn om dit doel te bereiken.

Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?
Niemand wil zich natuurlijk van zijn slechte kant laten zien. Veel mensen geven daarom sociaal wenselijke antwoorden in het sollicitatiegesprek zoals 'te perfectionistisch' en 'pro-actief' . Een werkgever is echter vaak benieuwd naar hoe jij echt bent als werknemer. Geef tijdens het sollicitatiegesprek eerlijk aan wat je ontwikkelpunten zijn, maar ook wat je al hebt gedaan om dit te verbeteren. Geef duidelijke, concrete voorbeelden van jouw positieve eigenschappen.

Waarom wil je juist voor dit bedrijf werken?
Alleen geïnteresseerd zijn in de functie is vaak niet genoeg voor werkgevers, ze willen weten waarom je deze baan juist bij hen wil uitvoeren. Bij een sollicitatiegesprek geef je daarom vooral ook aan, wat je in het bedrijf aanspreekt. Ken je iemand die daar werkt en vertelde deze over een groeiende, betrokken organisatie met leuke collega's? Spreekt het merk of het product van het bedrijf je erg aan? Dit zijn dingen die je dan kan benadrukken in het sollicitatiegesprek.

Waarom wil je van baan veranderen?
Sommige mensen vinden het lastig om deze vraag te beantwoorden. Natuurlijk kan je het best zeggen als je niet helemaal op je plek zit in jouw huidige baan. Het is echter het beste om je niet negatief uit te drukken over jouw huidige werkgever. Benadruk daarom tijdens het sollicitatiegesprek vooral waarom je de nieuwe baan prefereert boven de oude baan.

Hoe verwacht je dat een dag in jouw nieuwe functie eruit ziet?
Het is belangrijk je van tevoren je hierop goed voor te bereiden. Weet je iets nog niet? Zorg dan dat je al vooraf aan het gesprek navraag hebt gedaan wat je kan verwachten. Mocht je tijdens het sollicitatiegesprek nog onzekerheden hebben, vraag dan ook vooral door. Uiteindelijk is het belangrijk dat je je een goed beeld kan vormen over de functie.

Nieuwe baan? Vind vacatures hier


 

Reageer

Heb je een vraag?

Bekijk onze FAQ voor het antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je hier het antwoord niet kunnen vinden?

Bekijk hier hoe jij het snelst antwoord krijgt op jouw vraag!

Solliciteer via Whatsapp!

Meld je aan voor onze Whatsapp-dienst en solliciteer direct op vacatures in jouw regio. Je kunt ook direct vragen stellen aan één van onze collega’s.

Stuur een app naar +31 6 21 86 37 92 met FINTREX AAN + 'PROVINCIES'. Voorbeeld: FINTREX AAN + Zuid-Holland, Utrecht.

Zet jouw ambitie aan het werk!
Filters
Yource Group Onze website maakt gebruik van cookies voor analytische en marketing doeleinden. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring.